Custom Linkovi

Саслушањем првог свједока Тужилаштва БиХ, у сриједу, 9. новембра, пред Судом Бих биће настављено суђење Ејупу Ганићу и још деветорици оптужених за злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године.

Тужилац Тужилаштва БиХ Младен Вукојчић рекао је на главном претресу против Ејупа Ганића и осталих да ће доказати да су оптужени починили ратни злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици који су се под пратњом Унпрофора исељавали из касарне „Бистрик“ у Сарајеву, да је велики број војника убијен и рањен, а они који су заробљени преживјели су велику тортуру.

Он је напоменуо да су у колони, која није била легитиман војни циљ, убијени и цивили.

Осим Ганића, оптужница подигнута 27. априла, терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву напали небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама заједно са подређенима планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили нити казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.

Рочиште је заказано за 13.00 часова, наведено је на интернет страници Суда БиХ.