U srijedu nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Kalinoviku

Sud BiH zakazao je za srijedu, 22. decembar, nastavak suđenja generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 8. decembra, svjedok odbrane nekadašnji pomoćnik komandanta za obavještajne poslove Munib Milišić ispričao je da su mu poznate operacije „Treskavica devet“ i „Borašnica 95“ jer je učestvovao u njihovoj pripremi, planiranju i realizaciji.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.