У сриједу наставак суђења за злочине над Србима у Калиновику

Суд БиХ заказао је за сриједу, 22. децембар, наставак суђења генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године.

На претходном рочишту, које је одржано 8. децембра, свједок одбране некадашњи помоћник команданта за обавјештајне послове Муниб Милишић испричао је да су му познате операције „Трескавица девет“ и „Борашница 95“ јер је учествовао у њиховој припреми, планирању и реализацији.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.