У Рачи обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској злочиначкој акцији „Олуја“

05.08.2020.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић открили су данас на мосту преко ријеке Саве између Раче и Сремске Раче спомен-плочу Србима убијеним и прогнаним у хрватској злочиначкој акцији „Олуја“ 1995. године, којом је извршено етничко чишћење српског народа на простору данашње Хрватске.

Додик и Вучић затим су, на свечаној церемонији уз учешће Гарде Војске Србије, положили вијенце на спомен-плочу са натписом: „Овај мост је немили сведок ужаса и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас.“

Додик је обраћајући се у Сремској Рачи на обележавању 25 година од хрватске акције „Олуја“ подсетио на стихове Бранка Ћопића у песми „На Петровачкој цести“, напомињући да је тако Ћопић писао о злочину фашиста на Петровачкој цести.

       Та пјесма је до 1995. године била пјесма о фашистичким злочинама из Другог свјетског рата, а од 1995. године то је, каже Додик, и пјесма о злочину Хрватске на над истим народом, српским, на исти начин, авионима, на истом мјесту и са истом жељом.

       Он је подсјетио да су 1995. године на Петровачкој цести убијени и 6-годишњи Јовица Дрча, 10-годишња Невенка Рајић, Жарко Рајић од девет година и Дарко Вуковић, који је имао 13 година.

       „Они су страдали исто као и мала Марија, и о њима као и о малој Марији пише Бранко Ћопић. И Марија и Јовица и Невенка и Жарко и Дарко су нас завјетовали! Завјетовали су нас да не смијемо дозволити да се такво зло опет понови било ком српском дјетету. Завјетовали су нас да Срби никада више не смију бити избјеглице“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је данас, 25 година од највећег етничког чишћења у модерној Европи, када је са својих огњишта протјерано 250.000 Срба, вријеме је да се каже да је за сваког Србина „Олуја“ дио геноцидног плана о нестанку Срба, истог оног који је спроводила Независна Држава Хрватска.  

       Додик је рекао да је „Олуја“ дио континуитета који је почео 1895, 1902. и 1905. године када су у Загребу организовани погроми Срба, као и покатоличавања српског народа од 1908. године, а тај процес је настављен и у Првом и Другом свјетском рату, да би добио име Независна Држава Хрватска и лице кроз сваког фашисту и усташу.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија и Република Српска од 2014. године заједнички обиљежавају српска страдања.

Срећан сам и поносан да је готово цјелокупан српски народ разумио значај те идеје. Уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа. Били бисмо много слаби, баш као што смо били те 1995. године – рекао је предсједник Србије Александар Вучић на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“.

Вучић је поручио да Срби имају своју државу која може да устане у одбрану српских гробова и наше будућности.

– Поносан сам јер нису успјели да нам забране да носимо српско име и презиме. Народе српски, не заборави да данас нико, ни у Европи ни свијету не говори о стравичном геноциду спроведеном у НДХ –  нагласио је он.

Ово је најтрагичији догађај у нашој историји, а Хрвати га славе као свој највећи дан у историји, поручио је патријарх српски Иринеј на обилљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у „Олуји“.

То све нисмо доживјели од неког непознатог народа, већ од оних са истим језиком, сличном вјером, и с којим је вјековима живио заједно и дијелио добро и зло. Једина кривица српског народа је што се борио за своје име и вјеру да опстану, а то смо платили од 1941. године, па до 1995. када је преко овог моста прешло 250.000 протјераног српског народа, који је лишен својих домова и живота својих најближих – нагласио је  патријарх Иринеј.

Свечаности Дана сјећања присуствују и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Србије Ана Брнабић.

Србија и Република Српска данас заједно обиљежавају 25 година од злочиначке операције „Олуја“, у којој је протјерано више од 250.000 Срба, а убијено 2.000.