Custom Linkovi

На подручју Приједора Сипа је ухапсили шесторицу демобилисаних бораца ВРС.

Сумњиче их за ратне злочине и злочин против човјечности на подручју Приједора током 1992. године. Хапшења су изазвала реакције организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Ово је, кажу, само још један случај спровођења „селективне правде“, по којој су Срби кривци за сва дешавања током претходног рада.

Један од шест ухапшених у акцији СИПЕ је и Драган Шкрбић, из села Трнопоље код Приједора. Ово је наставак прогона Срба, истиче Горанов брат Милан.

Тврди да је његов брат невин, јер је у периоду од краја маја до октобра 1992. године, за који се сумњичи да је починио ратни злочин – био рањен и на рехабилитацији.

– Брат није могао бити ту јер је рањен 31. маја, тако да за сабирни центар није могао бити одговоран нити учествовати, јер је три седмице био у болници, послије тога је отишао у Бању Мљечаницу на рехабилитацију – каже Шкрбић.

Свих шест ухапшених, након криминалистичке обраде, предати су у надлежност Тужилаштва БиХ.

– Осумњичени се терете да су вршили прогон на дискриминаторској основи, по националној, политичкој и вјерској припадности, а у оквиру тога чинили кривична дјела убистава, мучења, присилног пресељења и депортације – наводе из Тужилаштва.

Оваква хапшња више нису изненађење, јер су Срби означени као дежурни кривци за све што се догађало у БиХ за вријеме рата, истичу у организацијама проистеклим из Одбрамбено-отаџбибнског рата.

Наглашавају да Бошњаци и Хрвати углавном добијају минималне казне или буду ослобођени кривице за злочине над Србима.

– Нама се то дешава већ двадесет и неколико година. Двадесет и неколико година ослобађају се људи или се минимално кажњавају за нека дјела гдје Србин добија 20, 30 или 40 година, па и доживотну робију – истакао је Зоран Предојевић, предсједник БО Приједор.

– Кад сам чуо за оно хапшење у Јошаници 6 Бошњака, ја сам одмах рекао, ево сад ће бити и шест Срба. Неко стално изједначава, али ми знамо да Срби увијек веће казне добијају, да су Срби значајно више пресуђени и да је Срба значајно више пресуђено – навео је Славиша Књегинић, Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.

Ријеч је о двоструким аршинима, истиче Радан Остојић, предсједник Борачке организације Репбулике Српске. Правде за Србе, каже, једноставно нема. Случај Јошанице, гдје су осумњичени за злочин над Србима пуштени на слободу, без притвора или мјера забрана, класичан је примјер.

– Са друге стране, имамо одмах други дан, и ја сам јутрос док сам путовао чуо да је 6 припадника ВРС ухапшено, и вјероватно, њима ће бити изречене мјере забране, или ће бити задржани у притвору, док за ове друге се отвсара могућност да напусте територију БиХ јер за њих не важе ниакаве мјере забране, као што је то учинио господин Махмуљин – истакао је Остојић.

Како је истакнуто из Тужилаштва БиХ, осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и донијети одлуку да ли ће бити задржани у притвору.