Custom Linkovi

У Дракулићу код Бањалуке у недјељу, 6. фебруара, биће служен помен за 2.315 Срба, међу којим и 551 дијете, које су прије 80 година на монструозан начин, без испаљеног метка, убиле усташе у том мјесту, као и Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац.

Душко Милуновић, предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, организатора обиљежавања, рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је овај страшни злочин који се десио у геноцидној творевини Независној Држави Хрватској, почео у 4.00 часа ујутро 7. фебруара 1942. године када су усташе у руднику Раковац убиле 52 рудара српске националности.

– Не може да се опише страхота тог дана. Сви су уморени без иједног испаљеног метка – рекао је Милуновић, наводећи да је убијање Срба настављено у Мотикама, Шарговцу и Дракулићу и да су жртве углавном биле српска нејач, јер је већина радно способног српског становништва била одведена на присилни рад.

Међу страхотама убијања Срба тог дана, Милуновић је навео усташки покољ 52 српске дјеце у школи у Шарговцу, који је предводио фра Мирослав Филиповић Мајсторовић, који је убио једанаестогодишњу ученицу Радојку Гламочанин.

Према ријечима Милуновића, ученици су потом изведени и раздвојени од ђака католичке вјероисповијести, који су натјерани да гледају покољ њихових другова из разреда.

Милуновић је додао да су усташе натјерале учитељицу Добрилу Мартиновић након тога да за сваког убијеног ученика упише да је умро природном смрћу, од чега је учитељица полудјела.

– Ово није једини злочин у НДХ. Велики број злочина био је на подручју те монструозне творевине, убијали су Србе гдје год су стигли. Влада је утврдила обиљежавање овог и сличних догађаја да не заборавимо наше жртве, да их се сјећамо и одајемо им помен и да не заборавимо ко су били злочинци – рекао је Милуновић.

Он је уједно подсјетио да се у бившем систему због лажног братства и јединства, који се темељио на српском страдању, говорило да су фашисти убили родољубе.

– То није било тачно! Зликовци који су чинили овакве монструозне злочине били су Хрвати и муслимани који су били у усташким и домобранским, регуларним јединицама НДХ и спроводили монструозну политику уништења Срба – нагласио је Милуновић.

Обиљежавање почиње у 9.00 часова литургијом у Спомен-храму Светог великомученика Георгија, а наставља се у 12.00 часова поменом побијеним код споменика у Дракулићу. У 12.10 предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа на споменик.

Конференцији за новинаре присуствовао је и савјетник министра Милан Торбица.