Custom Linkovi

У Градишци ће у понедјељак, 1. маја, бити обиљежено 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској акцији Бљесак, у којој су погинула 263 лица српске националности, од којих 107 цивила, међу којима 43 жене и 12 дјеце.

Програм обиљежавања почеће у 10.30 часова служењем парастоса код Спомен-обиљежја погинулим српским цивиима и војницима из Западне Славоније.

У 10.45 часова предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа, а у 11.00 обраћање званичника.

Програм ће се реализовати уз присуство представника институција Републике Српске, српских представника у институцијама БиХ, руководства града Градишке, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, Удружења протјераних Срба из Западне Славоније, градских удружења и грађана.

На спомен-обиљежје, према утврђеном протоколу, биће положен вијенац у име институција Републике Српске, док ће градоначелник града Градишке и остале званице положити по ружу коју ће обезбиједити ресорно Министарство.

Организатор обиљежавања историјског догађаја од републичког значаја „Егзодус Срба из Западне Славоније 1995. године“ је Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Првог маја 1995. године 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у Западној Славонији која је била под заштитом УН.

У акцији је протјерано 15.000 Срба из Западне Славоније.

У злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“ на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, убијена су 263 лица, од чега 107 цивила, међу којима 12 дјеце и 43 жене.