Custom Linkovi

Svakog Nikoljdana, od 1992. godine, mještani sela Gornja Jošanica kod Foče, već 27 godina, oplakuju svojih 56 mještana, mučki, na prepad , poklanih i ubijenih od strane „Zelenih beretki“ iz Goražda, kojima je komandovao Hadžo Efendić, poslijeratni ambasador BiH u Austriji.

Pred Sud pravde, za ovaj zločin, još niko nije procesuiran iako smo urednu dokumentaciju davno dostavili Tužilaštvu u Trebinju, a potom i Tužilaštvu BiH – kaže Dušanka Višnjić, sada Lalović, koja je imala sreću da se uz nekoliko drugih mještana, spasi pred najezdom „zelenih beretki“ iz Goražda.

Na Nikoljdan, krsnu slavu, većine Jošaničkih domaćinstava, zorom su u selo upale „zelene beretke“, koji su tada ubili i 21 ženu, troje maloljetne dece i 32 muške čeljadi.

– Na tijelu moje sestre Jele sam video tri uboda nožem u stomak i vrat, a zet Miladin Višnjić je od stopala do pojasa, sječen noževima i preklan. Jednoj djevojčici je razbijena glava, većina ostalih mještana zaklana, a malo ko je stradao od metka. Sva njihova tijela su nakon masakra donijeta u Fočansku bolnicu gdje sam radio na hirurškom odjeljenju i sve to fotografisao. Čuvam te fotografije, kao dokument za Sud, ali suđenje se ne održava – kaže Slavko Đorđević, sada bolničar u penziji.

U sjećanje na žrtve, u Gornjoj Jošanici su mještani podigli crkvu-molitveno mjesto nedužnim žrtvama iz Goražda, gdje su i ovog Nikoljdana, održali pomen uz svijeće i vjence.

Izvor: SRNA