Custom Linkovi

Сваког Никољдана, од 1992. године, мјештани села Горња Јошаница код Фоче, већ 27 година, оплакују својих 56 мјештана, мучки, на препад , покланих и убијених од стране „Зелених беретки“ из Горажда, којима је командовао Хаџо Ефендић, послијератни амбасадор БиХ у Аустрији.

Пред Суд правде, за овај злочин, још нико није процесуиран иако смо уредну документацију давно доставили Тужилаштву у Требињу, а потом и Тужилаштву БиХ – каже Душанка Вишњић, сада Лаловић, која је имала срећу да се уз неколико других мјештана, спаси пред најездом „зелених беретки“ из Горажда.

На Никољдан, крсну славу, већине Јошаничких домаћинстава, зором су у село упале „зелене беретке“, који су тада убили и 21 жену, троје малољетне деце и 32 мушке чељади.

– На тијелу моје сестре Јеле сам видео три убода ножем у стомак и врат, а зет Миладин Вишњић је од стопала до појаса, сјечен ножевима и преклан. Једној дјевојчици је разбијена глава, већина осталих мјештана заклана, а мало ко је страдао од метка. Сва њихова тијела су након масакра донијета у Фочанску болницу гдје сам радио на хируршком одјељењу и све то фотографисао. Чувам те фотографије, као документ за Суд, али суђење се не одржава – каже Славко Ђорђевић, сада болничар у пензији.

У сјећање на жртве, у Горњој Јошаници су мјештани подигли цркву-молитвено мјесто недужним жртвама из Горажда, гдје су и овог Никољдана, одржали помен уз свијеће и вјенце.

Извор: СРНА