Custom Linkovi

У Бољанићу код Добоја обиљежено је 76 година од мисије спасавања савезничких пилота – „Халијард“, на Озрену у Другом свјетском рату. Од заробљавања и могуће смрти српски народ је спасио око 60 америчких пилота, а током цијеле мисије око 1.200.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је данашње обиљежавање доказ да се истина о антифашистичком духу српског народа не може сакрити.

Додик је изјавио да ће у Бољанићу, мјесту гдје је био импровозовани аеродром са којег је спасено 60 савезничних авијатичара током 1944. и 1945. године, бити изграђен проширени меморијални центар и да ће обиљежавање као што је данашње бити уврштено у календар обиљежавања важних догађаја у Републици Српској.

– Срби су увијек били на страни побједника. Тада су ризиковали своје животе да би спасили савезничке пилоте, и то је остало дубоко усуђено народу ових крајева. Ово је била највећа операција спасавања пилота на окупираној територији. Срби су се борили под окриљем Драже Михаиловића и покрет НОБ-а, који је на крају побиједио, али у оба случаја, Срби су били најзначајнији фактор те борбе. Нећемо их никада заборавити – истакао је Додик.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић поручила је да су у Бољанићу исписане најљепше странице српско-америчких односа.

Са овог мјеста прије 76 година исписане су најљепшње странице српско – америчких односа . Увијек ћемо се борити за истину, а из те истине и најстају наљепша савезништва, истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

олагањем вијенаца код спомен-плоче на мјесту гдје је био импровозовани аеродром са којег је спасено 60 савезничних пилота током 1944. и 1945. године, у Бољанићу код Добоја обиљежено је 76 година од операције „Халијард“.

У име породица спасених пилота вијенце је положио предсједник Фондације „Халијард“ Џон Капело. Истакао је да се више од деценије обиљежава ова мисија у Србији и да је важно што је у обиљежавање уврштен и Бољанић, са којег су извршене посљедње спасилачке мисије.

– Годинама смо причали о генералу Дражи Михаиловићу и о српском народу који је ризиковао животе да би помогао савезничким пилотима. Овдје смо не само да учествујемо на комеморацији, него и да вам се захвалимо. С вама смо да бисмо то прославили, овдје гдје је посљедња акција завршена – рекао је Капело.

Србија и Република Српска стоје заједно и у муци и у радости, и ово је дан кад су српски синови и кћери, обични људи, пружили помоћ онима са којима су се заједно борили против сила фашизма, поручио је изасланик предсједника Србије Никола Селаковић.

Ово је дан кад су наши синови и кћери, обични људи, пружили помоћ онима са којима смо се заједно борили против сила фашизма. Ти људи су освјетлали образ српског народа и њих треба увек да се сећамо – рекао је Селаковић.

Америчка делегација уручила је захвалнице потомцима породица које су спасавале америчке и остале савезничке пилот – Васкрсију Јанковићу, Сави Јанковићу и члановима породице Луке Панића. Иако је имао само шест година, Васкрсије се добро сјећа америчких пилота који су свакодневно пролазили поред његове куће.

У Основној школи у Бољанићу постављена је и изложба посвећена мисији „Халијард“ којој су присуствовали представници институција Српске, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, представници амбасада страних држава у БиХ, делегација града Добоја, те бројни грађани.