Custom Linkovi

У Београду је одржана презентацијa монографијe „Дјеца жртве рата 1991-1995“ и књиге „Шта су скривилe“ аутора Николе Борковића.

Представљају болне и упечатљиве информације и чињенице како су за вријеме рата страдали они најмлађи, они који ником нису нанијели зло. Говорећи о монографији „Дјеца жртве рата“, Борковић је као уредник овог дјела објаснио да је ово један од пројеката Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бањалуке, који већ дуже вријеме спроводи истраживања о страдању дјеце на подручју БиХ током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је навео да је прво такво издање монографија „Шта су скривиле“, која говори о страдању 12 беба у Клиничко-болничком центру у Бањалуци у јуну 1992. године.

Друга монографија Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, која говори о страдању најмлађих, јесте „Дјеца жртва рата“, гдје је до сада евидентирано 1.418 страдале дјеце.

Приказан је и докуменатрни филм РТРС-а „Дах живота“, ауторке Снежане Брезо, који прати причу о смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру 1992. године и једином преживјелом дјечаку – Марку Медаковићу, којем је недостатак кисеоника оставио трајне посљедице.