Custom Linkovi

SARAJEVO, 29. AVGUSTA /SRNA/


Tužilaštvo BiH zatražilo je danas da Sud BiH u skladu sa zakonom izrekne kaznu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.
Tužilac Miroslav Janjić istakao je tokom iznošenja završne riječi da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da je na području Srebrenice postojao oružani sukob u julu 1992. godine i da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete.

Iznoseći rezime dokaza, Janjić je svoje tvrdnje prvenstveno temeljio na iskazima zaštićenog svjedoka „O1“ i Ibrana Mustafića, koji je događaje na području Srebrenice opisao u knjizi „Planirani haos“.

On je dodao da se iskazi ovih svjedoka poklapaju sa iskazima pojedinih svjedoka odbrane.

„Zaštićeni svjedok `O1` prepoznao je u sudnici optuženog Nasera Orića, kojeg je viđao u ratnom periodu. Opisao je kako su na Petrovdan 1992. godine vođene borbene aktivnosti i trenutak kada se nalazio u Zalazju, te kako je sa udaljenosti pet do sedam metara vidio dovođenje četiri zarobljenika koje je Orić počeo ispitivati“, naveo je Janjić.

Tužilac je podsjetio da je „O1“ svjedočio da je Orić više puta udario jednog zarobljenika u prsa i glavu, nakon čega je uzeo nož, zamahnuo i udario ga u vrat, a objasnio je i da mu je Zulfo Tursunović tada rekao da je Orić udario sudiju Slobodana Ilića, da je vidio njegovo tijelo i da mu je iz oka curila krv.

Janjić je dodao da je nalaz vještaka Rifata Kešetovića pokazao da je uzrok Ilićeve smrti, najvjerovatnije, trauma glave i višestruki prelomi rebara i butne kosti.

Tužilac je napomenuo da je svjedok Ibran Mustafić ispričao da mu je u njegovom stanu lično Naser Orić detaljno opisao način kako je ubio Slobodana Ilića.

„Iskaz ovog svjedoka u potpunosti je homogen sa iskazom zaštićenog svjedoka zbog čega mu se može vjerovati“, dodao je Janjić.

Tužilac je podsjetio i na iskaze svjedoka Vidoja Ilića, Milana Jeremića i Milomira Lazarevića koji su se tokom napada na Zalazje sakrili na tavanu jedne kuće. Sva trojica su potvrdili da su čuli vojnike da Oriću govore da je zarobljen sudija Slobodan Ilić, kome će „sada oni suditi“.

Govoreći o ubistvu Milutina Miloševića i Mitra Savića, Janjić je rekao da su svjedoci bez sumnje potvrdili da su u oba zarobljenika pucali i Orić i Muhić.

„Svjedoci su rekli da su nakon napada na Loliće 29. maja 1992. godine vidjeli kako zarobljenog Milutina Miloševića bokserom udara Naser Orić, nakon čega ga je ubio iz automatske puške. Nakon Orića, u njega je pucao i Sabahudin Muhić. Svjedoci su rekli da Mitar Savić nije poštovao Orića, da ga je provocirao i da ga je Orić iz neposredne blizine ubio. U njega je pucao i Sabahudi Muhić zvani Mrčo“, dodao je Janjić.

Tužilac je naveo i da je svjedok Agim Mekić opisao kako je u rijeci u Lolićima pronađeno tijelo Milutina Miloševića, kojeg su mještani zakopali.

Janjić je rekao da su iskazi pet svjedoka odbrane nevjerodostojni i da im se ne može vjerovati.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje će biti nastavljeno 12. septembra, kada će odbrana optuženih iznijeti završne riječi.