Custom Linkovi

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је Апелационом одјељењу Суда БиХ жалбу на првостепену ослобађајућу пресуду за четворицу оптужених за ратни злочин у предмету „Велики парк“.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да је поступајућа тужитељица Посебног одјељења за ратне злочине упутила жалбу због погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

У том премдету оптужени су Драган Викић, Јусуф Пушина, Нерним Узновић и Младен Човчић, а на терет им се стављају злочини почињени у априлу 1992. године који се односе на заробљавање, убиство и скривање тијела осам припадника ЈНА српске националности, чији посмртни остаци двојице убијених су дјелимично пронађени, а за осталима се још увијек трага.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је тужитељица у жалби акценат ставила на доказе и исказе свједока који су оптужени Викић и Пушина, а који се терете по командној одговорности у смислу односа надређени-подређени, који су били информисани о злочину, након чега су пропуститли да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијала.

„У односу на оптужене Нермина Узновића и Младена Човчића, који се терете као индивидуални починиоци, акценат је стављен на кривично правне радње које су као припадници Јединице резервног састава одреда починили заједно са припадницима одреда чији је комадант био Драган Викић“, саопштено је из Тужилаштва БиХ које тражи да се првостепена пресуда укине и поново закаже претрес те оптужени огласе кривима и казне по закону.