Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против пет особа за ратне злочине на подручју Рогатице

17.05.2022.

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против пет особа која их терети да су у другој половини 1995. године на подручју Рогатице извршили ратне злочине.

Оптужени су за кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва из преузетог Кривичног закона СФРЈ, а наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 45 свједока, од чега су три са додијељеним мјерама заштите, два вјештака и прилагањем више од 150 материјалних доказа.

Оптужени су:

Зоран Нешковић, рођен 1965. године у Рогатици;

Панте Пантовић, рођен 1948. године у Сарајеву;

Славише Ђерића Ђере, рођен 1973. године у Рогатици;

Ненада Ујића, рођен 1972. године у Рогатици;

Пере Деспета, рођен 1963. године у Рогатици.

-Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у другој половици 1995. године, као припадници Војне полиције ВРС, оптужени Нешковић у својству командира заточеничког објекта у капацитетима пољопривредног добра „Расадник” у Рогатици, а остали оптужени у својству стражара у поменутом објекту, поступали противно Женевским конвенцијама о заштити цивилних лица за вријеме рата – саопштило је Тужилаштво.

У оптужници се наводи, да је у наведеном објекту, крајем мјесеца јула 1995. године, било заточено цивилно становништво бошњачке националности са подручја Рогатице, Жепе и Сребренице, више од 40 заточеника, међу којима највећим дијелом старијих лица старости од око 60 година, два малољетна лица, као и више од 10 лица којима је била потребна љекарска помоћ, а који су отети из конвоја под пратњом међународних снага, на путу Жепа – Кладањ.

-Оптужени се терете да су вршили вишеструко премлаћивање, пљачкање, сексуално злостављање и понижавање и друге врсте тешког злостављања заточеника, а већина жртава задобила је тешке физичке и психичке повреде и нарушења здравља, чије посљедице и данас осјећају. Такође, оптужени се терете за убиство једног заточеника који је био вјерски службеник, који је изведен из објекта и убијен пуцањем из ватреног оружја – додато је у саопштењу.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.