Custom Linkovi

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против пет особа која их терети да су у другој половини 1995. године на подручју Рогатице извршили ратне злочине.

Оптужени су за кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва из преузетог Кривичног закона СФРЈ, а наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 45 свједока, од чега су три са додијељеним мјерама заштите, два вјештака и прилагањем више од 150 материјалних доказа.

Оптужени су:

Зоран Нешковић, рођен 1965. године у Рогатици;

Панте Пантовић, рођен 1948. године у Сарајеву;

Славише Ђерића Ђере, рођен 1973. године у Рогатици;

Ненада Ујића, рођен 1972. године у Рогатици;

Пере Деспета, рођен 1963. године у Рогатици.

-Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у другој половици 1995. године, као припадници Војне полиције ВРС, оптужени Нешковић у својству командира заточеничког објекта у капацитетима пољопривредног добра „Расадник” у Рогатици, а остали оптужени у својству стражара у поменутом објекту, поступали противно Женевским конвенцијама о заштити цивилних лица за вријеме рата – саопштило је Тужилаштво.

У оптужници се наводи, да је у наведеном објекту, крајем мјесеца јула 1995. године, било заточено цивилно становништво бошњачке националности са подручја Рогатице, Жепе и Сребренице, више од 40 заточеника, међу којима највећим дијелом старијих лица старости од око 60 година, два малољетна лица, као и више од 10 лица којима је била потребна љекарска помоћ, а који су отети из конвоја под пратњом међународних снага, на путу Жепа – Кладањ.

-Оптужени се терете да су вршили вишеструко премлаћивање, пљачкање, сексуално злостављање и понижавање и друге врсте тешког злостављања заточеника, а већина жртава задобила је тешке физичке и психичке повреде и нарушења здравља, чије посљедице и данас осјећају. Такође, оптужени се терете за убиство једног заточеника који је био вјерски службеник, који је изведен из објекта и убијен пуцањем из ватреног оружја – додато је у саопштењу.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.