Custom Linkovi

Код споменика на Папратној њиви, на старом путу Фоча-Калиновик, данас су обиљежене три деценије од страдања 42 српска војника и цивила које су из засједе побили припадници муслиманске војске.

Помен је служен на мјесту гдје је муслиманска војска 20. септембра 1992. године из засједе напала камион Војске Републике Српске у којем су биле избјеглице из Трнова, међу њима и више жена и дјеце.

Ратне страхоте осјетио је и Драго Џилит који са пута ка слободи није успио да дочека мајку Јованку и седамнаестогодишњу сестру Драгану, а у рату је остао и без оца Милорада.

„Путовали су из Калиновика према Фочи гдје сам био смјештен, пошли су мени. Упали су у засједу и нико није преживио“, прича Џилит.

Међу првима је на лице мјеста са санитетом стигао љекар Илија Голијанин који се и након 30 година од стравичног злочина сјећа потресних призора.

„Детонација је била стравична, велика печурка која се видјела и са Миљевине. Када смо могли да приђемо, имали смо шта да видимо – иза камиона је била велика гомила тијела и тек када смо покупили сва тијела видјели смо размјере страшне трагедије у којој су погинула и два брата Мастила, један од 16 и један од 17 година, ту је било и жена из Трнова и Миљевине“, присјећа се Голијанин.

За злочнин на Папратној њиви ни послије три деценије нико није одговарао.

У општинској Борачкој организацији наводе да истрага коју су прошле године покренули Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту БиХ није дала резултате.

„Према нашим сазнањима, истрага није трајала ни два мјесеца, дошло је обавјештење да је процес окончан и да су оптужени, за које не знамо ко су, ослобођени. Наводно, ријеч је о два-три човјека из Јелеча, а да ли ће се Тужилаштво жалити, да ли ће бити још неких потеза, не знамо“, рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић.

Свијеће су прислужене и на остацима камиона који уз споменик на Папратној њиви свједочи о страшном злочину надомак Миљевине.

Почаст жртвама одали су породице и пријатељи, делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те општине Фоча и Калиновик.