Custom Linkovi

Свједок Тужилаштва БиХ Горан Михајловић испричао је данас на суђењу тројици оптужених за злочине над српским цивилима у Храсници да је да је у затвору испод небодера у том сарајевском насељу силована жена чије је петнаестогодишње дијете било притворено заједно с њом.

„Слушао сам сваки дан вриску и галаму. Неке људе сам касније видио да су били претучени. Дјететова мајка је била притворена прекопута и била је силована. Ја сам причао са дјететом да он не чује како је силују“, рекао је Михајловић.

Михајловић је испричао да је у затвору, у двдесетак ћелија, заједно с њим било још око 15 заробљеника.

Он је навео да је у затвору био три дана, а у кућном притвору два мјесеца. Након изласка из затвора, како је рекао, сазнао је да су поједини затвореници убијени.

„Дијете је било у затвору шест мјесеци, а остали по годину, двије и двије и по“, испричао је Михајловић на суђењу Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу који су оптужени за незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања и тјелесна сакаћења затвореника у просторијама затвора у Храсници, Основној школи „Алекса Шантић“, као и у гаражама између небодера у том насељу у периоду од 1992. до 1994. године.

Михајловић је на данашњем рочишту пред Судом БиХ рекао да су затворене Србе тукли и затвореници муслимани, преноси „Бирн“.

На суђењу је данас свједочио и Васко Бучевац, који је у храснички затвор одведен у септембру 1994. године.

„Године 1992. су хапсили људе. Одређен број је одвођен на рад, а неки у затвор. У затвор су одвођени Срби. Познавао сам Борка Стојановића, одведен је у школу, а мој пријатељ који је био с њим у затвору, након изласка ми је причао да је Борко жестоко премлаћиван, да су му стављали мокру крпу на леђа која би касније била сува од удараца. Борко је убијен од батина“, испричао је Бучевац.

Он је рекао да је српско гробље у Храсници настало укопавањем особа које су довођене из затвора.

„Првих седам људи на том гробљу су побијени у затвору. Тако је основано српско гробље. Једног глувонијемог и неспособног човјека су оптужили да наводи гранате по Храсници. И он је убијен“, рекао је свједок.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић прочитао је данас раније узети исказ од преминулог свједока Младена Младића, који је 1992. године ишао у 8. разред.

Дијелови прочитаног исказа тицали су се одвођења њега и мајке на стадион „Фамос“, гдје је, према његовом свједочењу, видио једног затвореника који је натјеран да једе траву и да су око њега испаљивани хици из оружја.

Свједок је у исказу навео како је пребачен у затвор, у гараже, те да се сјећа Хебиба и Гаџе. У исказу је навео неколико затвореника који су умрли након што су претучени.

Наставак суђења планиран је за 26. мај.