Custom Linkovi

На суђењу за злочине над српским цивилима у Храсници 1992. године данас је Пашо Бабић, свједок оптуженог, рекао да су људи по наредби управника затвора вођени на принудне радове у пратњи стражара.

Бабић, који је био стражар у затвору у Храсници и радио у смјени с трећеоптуженим Суљом Хебибом, рекао је да нико без наредбе команде није могао ући у затвор, као и да се сјећа да су само долазили представници Међународног комитета Црвеног крста.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић упитао је Нермина Халиловића првог свједока одбране трећеоптуженог Хебиба, да ли се све уписивало у књигу евиденције, а ако нешто није уписано, да ли је он то могао знати, на што је свједок рекао да није могао знати тако нешто.

Јањић је питао овог свједока који је био замјеник управника затвора у Храсници, те је био надређени Хебибу по формацији, да ли се сјећа да су у јулу 1993. године долазили представници Комисије Министарства управе и локалне самоуправе и утврдили да су људи незаконито затворени у Храсници, на шта је Халиловић одговорио да се не сјећа.

Тужилац је упитао и како је то могуће ако је био замјеник управника, али свједок је потврдио да се не сјећа тога.

Халиловић је рекао да је Хебиб био стражар, те да је најчешће био распоређен на портирници на улазу у затвор.

Пред Судом БиХ суди се Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу за злочине почињене над српским цивилима у Храсници током 1992. године.

Гаџо, Лаличић и Хебиб оптужени су за незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања и тјелесна сакаћења у просторијама затвора у Храсници у Основној школи „Алекса Шантић“, као и у гаражама између небодера од 1992. до 1994. године.

Наставак суђења заказан је за 29. новембар.