Сутра почиње снимање документарног филма “Свједок”

22.01.2022.

У Кравици код Братунца сутра ће почети снимање документарног историјско-биографског филма “Свједок” режисера Дениса Бојића, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица.

Режисер је рекао да је Кравица прва од пет локација на којој ће бити снимани кадрови за филм који говори о масовним српским страдањима и подсјећа на рад покојног доктора Зорана Станковића са Војно-медицинске академије у Београду.

Станковић је у ратним годинама у БиХ, на тадашњем простору Републике Српске, обавио велики број обдукција и идентификација српских цивила и војника убијених у масовним злочинима, које су починили припадници муслиманских и хрватских војних снага.

Биће то прича о ексхумацијама из масовних гробница у Кравици, Мркоњић Граду, Зворнику, Броду и Шековићима, гдје ће се вршити снимање.

Ово је прилика да се подијели туга и емоција, те искаже дубоко поштовање према жртвама и доктору Зорану Станковићу.

Сутрашње снимање и поворка сјећања у Кравици почеће од 10.00 часова и најављено је да ће трајати четири часа.

У том периоду биће затворен за саобраћај магистрални пут Братунац-Коњевић поље и возила ће бити усмјеравана на алтернативни путни правац Братунац-Дрињача-Зворник и Братунац-Дрињача-Милићи.

Колоном сјећања у Кравици ће сутра бити одата почаст жртвама страдалим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у овом мјесту.