Custom Linkovi

У Глини ће сутра бити служен парастос Србима са Кордуна које су усташе звјерски убиле 1941. године у цркви у том мјесту, а сјећању на њихово страдање присуствоваће предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.

Арлов је подсјетио да су усташе у Православној цркви у Глини од 29. јула до 3. августа 1941. године звјерски убиле и заклале око 1.600 Срба већином из села Блатуша, Подгорје, Чемерница, Батинова Коса и још неколико српских села из тада котара Вргинмост.

Он је напоменуо да је тај страшни злочин познат као Илиндански покољ и да ће сјећању на тај догађај присуствовати као потомак српских жртава тог великог усташког покоља.

Света литургија и парастос биће служени од 9.00 часова у Православној цркви у Глини, а потом ће бити положено цвијеће на мјесту њиховог страдања, у центру града.

– Одвели су их на превару да иду као на добровољни рад, након тога су их одвели у цркву и звјерски убили – рекао је Арлов Срни.

Он је додао да су посмртни остаци око 2.300 убијених Срба, донесених из околних јама, похрањени 1951. године у спомен-костурницу на православном гробљу у Глини.

То су, како је навео, били Срби из Глине, Костајнице, Дубице и Кордуна, звјерски убијени у покољима у мају и августу 1941. године.

Арлов је подсјетио да је Влада Републике Српске на иницијативу потомака жртвава и Вијећа српске националне мањине града Глине прошле године потпуно обновила спомен-костурницу на православном гробљу у Глини за коју је донирала 13.000 Евра.