Custom Linkovi

У Брадини код Коњица сутра ће бити обиљежено 30 година од уништења и спаљивања овог и околних села, у којима је на најбруталнији начин убијено 48 српских цивила, велики број протјеран и одведен у логоре, а Црква Вазнесења Господњег запаљена и срушена.

Обиљежавање ће почети у 10.00 часова Светом литургијом у обновљеној Цркви Вазнесења Господњег, а потом ће у 11.00 часова бити служен помен страдалима, након чега ће на спомен-обиљежју бити положени вијенци, саопштено је из Православне црквене општине коњичке. Брадина, која је прије сукоба било насељена већински српским становништвом, нападнута је 25. маја 1992. године.

На ово небрањено насеље напале су муслиманско-хрватске формације. На најбруталније начине убијено је 48 српских цивила. Преостали су одведени у логоре или протјерани, њихова имовина опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег запаљени и срушени. Поред цркве, на мјесту гдје је сада спомен-обиљежје, била је масовна гробница. У логорима Мусале и Челебићи уморена су још 22 становника Брадине. Пред Хашким трибуналом за злочине над српским становништвом на подручју Коњица осуђени су Есад Ланџо, Здравко Муцић и Хазим Делић.

До сада су преживјели расељени Срби из Брадине сваке године у мају долазили из свих дијелова Републике Српске и Србије, а неријетко и прекоокеанских земаља, у обновљену цркву да би одали почаст страдалима и подсјетили на злочине које су починили припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО-а, полиције и муслиманских паравојних формација.