Custom Linkovi

ХАГ, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ –
Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић, кога је судско вијеће Хашког трибунала осудило на доживотни затвор, ослобођен је оптужби за геноцид у општинама Кључ, Котор Варош, Сански Мост, Приједор, Власеница и Фоча током рата у БиХ, а Вијеће је навело да је крив као учесник разних удружених злочиначких подухвата.
Генерал Младић је проглашен кривим као учесник удруженог злочиначког подухвата за геноцид у Сребрници, за прогон као злочин против човјечности, за истребљење као злочин против човјечности, за убиство као злочин против човјечности и за убиство као кршење закона и обичаја ратовања.

Генерал Младић проглашен је кривим и за депортације као злочин против човјечности, нехумано дјело присилног премјештања као злочин против човјечности, за терорисање као кршење закона и обичаја ратовања, за противправне нападе на цивиле као кршење закона и обичаја ратовања, као и за узимање талаца као кршење закона и обичаја ратовања.

Када је ријеч о удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, Вијеће је нашло да је генерал Младић имао намјеру да муслимани из Сребренице буду елиминисани убијањем мушкараца и дјечака, као и присилним одвођењем жена, дјеце и старих мушкараца, и то путем почињења геницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премјештања.

Судско вијеће је нашло да је генерал Младић имао намјеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског дјеловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева, као и да је намјеравао да зато изрши дјела терорисања, убиства, противправних напада на цивиле.

Вијеће је констатовало да је генерал Младић био учесник удруженог злочиначког подухвата, чији су учесници били Радован Караџић, генерали Станислав Галић и Драгомир Милошевић, као и Момчило Крајишник, Биљана Плавшић и Никола Кољевић и да су све злочине извршиле јединице Сарајевско-романијског корпуса.

Генерал Младић проглашен је кривим и за удружени злочиначки подухват у вези с узимањем талаца, припадника УН у разним дијеловима БиХ.

Према образложењу судског вијећа, циљ је било спречавање НАТО-а у даљим ваздушним нападима на Војску Републике Српске, а генерал Младић је „значајно допринио“ циљу и овог злочиначког подухвата тако што је наређивао да буду затворени припадници УНПРОФОР-а, као и њихово касније пуштање на слободу.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012.

Ратко Младић рођен је 12. марта 1943. године у селу Божиновићи, општина Калиновик. Био је генерал и командант Војске Републике Српске од 1992. до 1996. године.

Школовао се на Војној академији ЈНА у Београду. Службовао је као старјешина на подручју Македоније и Косова и Метохије. За команданта деветог корпуса у Книну постављен је 1991. године.

Априла 1992. године ванредно је унапријеђен у чин генерал-потпуковника, а већ наредног дана постављен је за начелника штаба и уједно замјеника команданта у команди Друге војне области ЈНА у Сарајеву.

На ту дужност ступио је 10. маја 1992. године. Послије два дана, одлуком Народне скупштине Српске Републике у Бањалуци, а на приједлог тадашњег предсједника Српске Радована Караџића, Младић је именован за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на том положају је остао до 1996. године. Редовно је унапријеђен у чин генерал-пуковника 24. јуна 1994.

Новембра 1996. године смијењен је са мјеста команданта Главног штаба ВРС под притиском међународне заједнице и Хашког трибунала.

Званично, његова војна каријера у Војсци Републике Српске завршава се половином 1997. године, а пензионисан је 7. марта 2002. године.