Custom Linkovi

У Суду БиХ настављено је суђење припадницима Првог корупса тзв. Армије БиХ Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу, оптуженима због затварања, убиства и премлаћивања цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић Колонија.

Љепосава Стојановић свједочила је о тортури над њеним супругом Борком, који је убијен у храсничком затвору.

Свједочила је и о голготи Милене Шућур, затворенице која јој је рекла да су Борка тукли и други стражари, али да га је убио оптужени Гаџо.

Тужилац је прочитао и дио свједочења преминулог логораша Марка Вуковића о свакодневном премлаћивању и сексуалном злостављању. Свједочио је и о Гаџином дављењу Радомира Драшковића.

Оптужница терети Гаџу, Лаличића и Хебиба за затварања, убиства, мучења, тјелесна сакаћења и злостављања у логорима за Србе који су били формирани у Основној школи „Алекса Шантић“ у Храсници, те у гаражном простору и недовршеном објекту /згради/.

У тим затворима било је утамничено више од стотину српских цивила, међу којима и жене и старци, а оптужени Гаџо, Лаличић и Хебиб убили су или је од посљедица њиховог премлаћивања преминуло најмање осам затвореника. О постојању тих затвора и злочинима знало је и ратно Предсједништво тзв. Републике БиХ.