Custom Linkovi

Суђење четворици официра-пилота Хрватског ратног ваздухопловства за ратни злочин на Петровачкој цести почињен у „Олуји „1995. године, почиње у понедјељак, 26. децембра, најављено је из Вишег суда у Београду.

Суђење је заказано за 14.30 часова пред Посебним одјељењем за ратне злочине.

Припремно рочиште у поступку против четворице хрватских официра оптужених да су у августу 1995. године ракетирали колону избјеглица на Петровачкој цести, умртивши десет особа, међу којима је било и четворо дјеце, одржано је 16. новембра без присуства јавности.

Српско тужилаштво за овај злочин терети бригадира Хрватске војске пилота авијације у пензији Владимира Микца, који је у то вријеме био командант војне авио-базе у Пули, пилота Зденка Радуља, ратног команданта авио-базе Плесо код Загреба, пуковника Жељка Јеленића, који је у вријеме кад је злочин пчочињен био командир 22. ескадриле ловачких авиона у Пули, као и пуковника Данијела Боровића, ратног командира 21. ескадриле ловачке авијације у Плесу.

У бомбардовању хрватске авијације 7. августа 1995. код Бравскога, мјеста које се налази између Петровца и Кључа, у избјегличкој колони погинуло је 10 особа, међу њима четворо дјеце, двадесетогодишња дјевојка и осамдесеттрогодишња жена, а неколико десетина људи је теже и лакше рањено.

Избјегличка колона кренула је из сјеверне Далмације и Лике и у Мартинброду преко Уне прешла у Републику Српску.