Суђење Ганићу за злочине у Добровољaчкој почиње у сриједу

25.10.2022.

У Суду БиХ за сриједу, 26. октобра, заказан је почетак главног претреса у предмету против Ејупа Ганића и још деветорице некадашњих војних и полицијских функционера оптужених за злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године.

Почетак суђења у овом предмету до сада је одгађан два пута.

Осим Ганића, оптужница подигнута 27. априла, терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву напали небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.

Суђење је заказано за 13 часова, објављено је на веб станици Суда БиХ.