Custom Linkovi

У наставку суђења некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине свједок Тужилаштва БиХ негирао је изјаву коју је дао истражитељима 2009. године о овом случају.

Селвер Војић је у Суду БиХ рекао да није учествовао у акцији „Сана“ и да је саслушаван четири пута – код куће, у Бањалуци, Агенцији за истраге и заштиту (Сипа), те Тужилаштву БиХ.

На питање тужиоца Ведране Мијовић да ли је након акције „Сана“ био у Босанском Петровцу, Војић је рекао да јесте, али да је видио само пункт са полицајцима, поздравио се с њима, попио пиће и прошетао градом, након чега је наишао познаник камионом, с којим је кренуо ка Бихаћу.

Тужилац је питала Војића кога је видио у Босанском Петровцу, а Војић је рекао да није никога познатог, након чега му је предочила изјаву из 2009. године, коју је дао Сипи, а у којој наводи да је након операције „Сана“ видио оптуженог Хасана Ружнића, чуо рафалну паљбу у близини бензинске пумпе иза хотела, те да му је Ружнић рекао да су побијени заробљеници.

Свједок је негирао изјаву коју је дао 2009. године рекавши да му је за новац сугерисано шта да каже приликом саслушавања током истраге. Унакрсног испитивања није било јер су одбране затражиле од Судског вијећа да Тужилаштву достави материјалне доказе у вези са овим свједоком, након чега је Вијеће наложило Тужилаштву БиХ да у року од 10 дана достави одбранама све доказе.

За злочине почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста, укључујући убиства више од 300 особа, прогоне и уништење вјерских објеката, поред Ружнића и Дудаковића оптужени су и припадници ове јединице – Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Суђење ће бити настављено 8. маја, преноси Бирн.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.