Custom Linkovi

Свједок Миле Ћулибрк испричао је данас у Суду БиХ на суђењу некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још 16 припадника тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима у Крајини, да су му отац и брат убијени на кућном прагу.

Ћулибрк је испричао да је оца Милана и брата Душка, који је био инвалид, посљедњи пут видио око 1. септембра 1995. године.

– Они су страдали, нажалост, на кућном прагу – рекао је овај свједок Тужилаштва БиХ и додао да су им посмртни остаци пронађени 2013. године.

Ћулибрк је посвједочио да су убијени и његови рођаци Мирко и Боро Ћулибрк, те да су у селу запаљене куће.

На питање Вијећа ко је запалио куће у Орашком Брду, Ћулибрк је рекао да претпоставља да је то урадио Пети корпус такозване Армије БиХ.

Одговарајући на питања адвоката Јасмина Месића, Ћулибрк је рекао да нема сазнања ко је убио његовог оца и брата, те да је он у то вријеме био војно ангажован код Кључа.

Адвокат Марсели Бајрамовић је потврдио да је добио записник са идентификације у којем је наведено да „није могуће утврдити узрок смрти“ оца и брата, преноси Бирн.

Ћулибрк је испричао и да су око Дрвара била дејства из артиљеријског наоружања. Он је навео да су његова супруга и дјеца напустили Петровац око 10. септембра, јер није било безбједно, а отишли су организованим превозом.

Осим Дудаковића, за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, те околних села, као и прогон и уништавање вјерских објеката, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против Алета Хоџића предмет је раздвојен након што је Суд БиХ добио налаз тимског вјештачења.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Суђење ће бити настављено 3. јула.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.