Custom Linkovi

Свједоци Тужилаштва БиХ данас су на суђењу некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још 16 припадника тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима у Крајини испричали како су побјегли с подручја Босанског Петровца у септембру 1995, а да су чланови њихових породица, који су остали, касније пронађена у масовној гробници или се о њиховој судбини ништа не зна.

Драган Ступар је рекао да је до септембра 1995. године живио у засеоку Ластве и да је с мајком и сестром побјегао према селу Крњеуша, а потом за Дервенту.

-Дјед је рекао: „Ви слободно идите. Ја их на свом чекам“. Онда је отац рекао да ни он не иде“ – присјетио се Ступар, који је тада имао десет година.

Он је рекао да његов отац Милан није био војно способан, а да је дјед Сава био 1911. годиште. Ступар је навео да су касније пронађени њихови посмртни остаци, а имовина им је опљачкана и уништена.

– Десило се оно што се свугдје десило – срушено, запаљено, опљачкано – додао је Ступар.

Он је рекао да у то вријеме није знао од чега бјеже из села, а касније је чуо да је у питању био Пети корпус такозване Армије БиХ.

На питања одбрана свједок је рекао да не зна чији је био камион којим су отишли, али је у њему било више људи. Ступар је рекао и да је десетак година након рата видио имовину која је била уништена, али не зна ко је то учинио.

На суђењу је саслушан и Љубо Ступар, који је у засеоку Ластве живио с оцем, мајком, као и дједом – очевим стрицем, који је био члан њиховог домаћинства. Он је рекао да је у септембру 1995. напустио то подручје, али да дјед Давид, који је био 1907. годиште, није хтио ићи.

– Дјед је био убијеђен да је он стар, да му неће нико ништа. Преживио је два рата ту – рекао је Ступар.

Он је додао да је био припадник војске и тада се затекао кући, те је с мајком и оцем на трактору отишао према Дервенти. О судбини дједа ништа нису сазнали.

– Ни до данас ништа није пронађено – изјавио је свједок и потврдио да је дјед говорио да ће се сакрити у шуму, пренијела је Балканска истраживачка мрежа /БИРН/.

За злочине почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста, укључујући убиства више од 300 лица, међу којима највише српских цивила, прогоне и уништење вјерских објеката, оптужени су бивши командант и припадници Петог корпуса Армије БиХ – Атиф Дудаковић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Суђење ће бити настављено 17. јула.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.