Custom Linkovi

На суђењу бившим припадницима Првог корпуса такозване Армије БиХ Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу за ратни злочин над српским цивилима у Храсници, код Сарајева, данас је настављено читање исказа преминулог свједока Мирка Вуковића, који је у исказу навео да га је највише тукао Гаџо.

Тужилац Мирослав Јањић је из Вуковићевог исказа прочитао да је често био премлаћиван и да су му гашене цигарете по тијелу.

Вуковић је у исказу описао Гаџу као особу крупније грађе, која је тада имала око 30 година, да га је током заточења изводио укупно између 10 и 20 пута, кад је био у смјени.

Вуковић је навео и да је његова невјенчана супруга Боса Клепић, која је доведена заједно с њим, натјерана да га шамара и да му псује, а да је једне прилике видио како она лежи на поду у крви.

„Тада ми је Гаџо Сенад рекао: `Види твоје љепотице, сад плива по патосу`“, додао је свједок.

Он је објаснио да је један од заробљеника претучен и враћен у просторију гдје су се налазили, а потом да је умро. „Пипали смо му пулс, видјели да је Алекса мртав“, навео је свједок у исказу.

Вуковић је истакао да је Заим Лаличић, заједно с другим лицима, храну намијењену заробљеницима просипао у канализацију, те да је чуо када су говорили да „четник више неће јести“.

Свједок је навео да је међу заробљеницима била извјесна Беба коју је Лаличић изводио, те да је чуо вриску и запомагање.

Према изсказу, у заточеништву преминуо још један заробљеник, којег су изводили Гаџо и „још неки“. Свједок је објаснио да је заробљеник Секула Мандић убачен мртав у просторију гдје су се налазили, док је заробљеник Гојко Стјепановић преминуо након што је претучен.

Према Вуковићевим ријечима, Сенад Гаџо је тукао једног од заробљеника, којег је једном руком ухватио за гркљан, док га је другом руком тукао по глави, па га удавио.

Одбрана је приговорила на законитост, релевентност и аутентичност исказа, те објаснила како би, да је свједок жив и да се налази у судници, разјаснили с њим да ли је и како познавао Сенада Гаџу, те да би тврдили како свједок није познавао оптуженог, преноси Бирн.

Оптуженим се на терет стављају незаконито затварање српских цивила, убиства, мучења, злостављања, мучења на понижавајуће начине, сакаћења и други тешки облици злостављања током 1992, 1993. и 1994. године.

Наставак суђења заказан је за 31. март.