Custom Linkovi

Суд Босне и Херцеговине ослободио је петорицу бивших полицијских руководилаца оптужби за Сребреницу.

Оптужби за ратни злочин ослобођен је некадашњи командант полиције у Сребреници и Зворнику Драгомир Васић.

Оптужби су ослобођени и некадашњи начелник Станице јавне безбедности (СЈБ) у Братунцу Миодраг Јосиповић, бивши замјеник командира Полицијске станице у Братунцу Бранимир Тешић, некадашњи командант Посебних јединица полиције (ПЈП) Данило Зољић, и бивши командир Прве чете ПЈП-а Радомир Пантић.

Суд им је изрекао ослобађајућу пресуду јер није доказано да су починили дјела из оптужнице која их терети за помагање у присилном пресељењу Бошњака из Сребренице у јулу 1995. године, као и за хватање и погубљење мушкараца у Братунцу, Сребреници и Зворнику.

„Тужилаштво није доказало присутство намјере оптужених за истребљење“, казала је предсједавајућа Вијећа Минка Крехо, додајући да присутство полиције на одређеним локацијама није било довољно за осуђујућу пресуду.

Васићева одбрана од почетка тврди да он није знао за план присилног пресељења и убијања мушкараца Бошњака из Сребренице 1995. године.

Васић је према оптужници био командант Штаба полицијских снага у Зворнику у вријеме извршења злочина у Сребреници у јулу 1995. године, те начелник зворничке Станице јавне безбедности.

Према ријечима Крехо, Тужилаштво није извело ниједан доказ који би Васића везао за удружени злочиначки подухват.

„Само навођење његових контаката са високопозиционираним званичницима цивилне, војне и полицијске власти није довољна чињеница за ово Вијеће“, казала је Крехо.

Јосиповић је ослобођен оптужби да је издао наређење, а Тешић непосредно извршавао наредбу о ангажовању припадника СЈБ-а из Братунца на одвајању мушкараца у Поточарима, као на њиховом прихвату и смјештају у Братунцу.

Крехо је рекла да Тужилаштво није доказало да је Јосиповић издао наредбу и одредио који полицајци иду у обављање задатака. Она је додала да само присуство одређеног броја полицајаца није довољан доказ.

Према закључцима Вијећа, Тужилаштво није доказало да су Васић, Зољић и Пантић паралелно вршили команду и надзор на припадницима полиције, укључујући и ПЈП.

Припадници полиције, како је утврдило Вијеће, били су ангажовани на неким мјестима, углавном на обезбјеђењу путне комуникације. Крехо је навела да је Прва чета ПЈП-а била претпочињена Војсци Републике Српске и то под командом Љубише Боровчанина.

Трошкови поступка, који је трајао дуже од шест година, падају на терет буџета.

На данас изречену првостепену пресуду дозвољена је жалба.