Custom Linkovi

Имао сам прилику да имам увид у дио оптужнице за злочин на Петровачкој цести и као искусни кривичар могу рећи да је добро састављена, толико добро да ми личи на пресуду.

Каже за то за „Глас Српске“ директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац, коментаришући јучерашњу вијест да је Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло оптужницу против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина над српским цивилима, јер су у војној акцији „Олуја“ 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна код Новог Града.

У овим нападима за сада је идентификовано 13 убијених особа од којих је шесторо дјеце, као и 24 рањене особе.

– Хвала Богу и то се десило, да су се Срби коначно сјетили да то ураде и подигну оптужницу за злочин на Петровачкој цести – наглашава Штрбац.

Како је истакао, ово је требало много раније да се деси, “али је боље икад него никад”.

– Многобројни докази не остављају никакву правну шупљину. Означени су одговорни по командној одговорности. Нажалост, међу њима нису непосредни извршиоци, али надам се да ће се једног дана и они наћи на оптуженичкој клупи. Наравно остаје жал што за овај злочин, али и многобројне друге, неће одгова-рати Фрањо Туђман, Гојко Шушак или рецимо Имре Аготић – нагласио је Штрбац.

Према ријечима Штрпца, Тужилаштво БиХ још од 2013. и 2014. године спроводи своју истрагу за овај ратни злочин.

– Ми из „Веритаса“ смо им понудили сарадњу и доказе којима смо располагали. И Било је тога много. Нажалост, до подизања оптужнице у БиХ никада није дошло, већ се и даље води истрага против Н. Н. лица. Ако за све ове године нису одмакли од истраге против Н. Н. лица, онда нешто није у реду у том правосудном тијелу – поручио је Штрбац.

Ово је прва оптужница која је подигнута за ратне злочине у акцији „Олуја“, која је договорена на састанку хрватског војног и државног руководства 31. јула 1995. године с циљем протјеривања српског становништва и уз поруку тадашњег предсједника Хрватске и врховног војног команданта Фрање Туђмана да Срби треба практично да нестану.

Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина због оправдане сумње да су изврши-ли кривично дјело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву. Оптужница је предата суду на одлуку о потврђивању.

Тужилаштво је истакло важност овог предмета и предложило да се оптуженима суди у одсуству, јер, како је образложило у оптужници, проток времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или БиХ покренути кривичне поступке против од-говорних за ово кривично дјело.