Custom Linkovi

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина над српским цивилима јер су у акцији „Олуја“ 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна код Босанског Новог у БиХ.

У овим нападима, за сада је идентификовано 13 убијених особа од којих је шесторо дјеце, као и 24 рањених особа.

Ово је прва оптужница која је подигнута за ратне злочине у акцији „Олуја“, која је договорена на састанку хрватског војног и државног руководства 31. јула 1995. године у циљу протјеривања српског становништва и поруке тадашњег предсједника Хрватске и врховног војног командата Фрање Туђмана да Срби треба практично да нестану.

Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина због оправдане сумње да су извршили кривично дјело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Оптужница је предата суду на одлуку о потврђивању.

Тужилаштво је истакло важност овог предмета и предложило да се оптуженима суди у одсуству, иако нису доступни правосудним органима Србије, јер, како је образложено у оптужници, у коју је Тањуг имао увид, протек времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или БиХ покренути кривичне поступке против одговорних за кривично дјело.