Custom Linkovi

Вјештак војне струке Хамза Вишћа изјавио је данас пред Судом БиХ на суђењу десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за ратне злочине у Орашју да су српски цивили били затварани на основу наредбе – „похапси све Србе“. Вјештак је рекао да је „видио документе да су припадници ХВО-а затварани због кршења војне дисциплине“.

„Срби, цивили су били затварани на основу наредбе похапси све Србе“, изјавио је Вишћа, одговарајући на додатно питање тужиоца Миланка Кајганића да ли постоје одлуке на основу које су људи затварани у Средњошколски центар, те у Доњу Махалу. Вјештак је рекао да је видио извјештај о погибији седам затвореника током обављања радова на првој линији након што му је предочен документ из децембра 1992, који је потписао оптужени Марко Блажановић у својству начелника обавјештајне службе, а у којем се извјештава о седам рањених и три погинула логораша.

У захтјеву 104. бригаде ХВО-а из Шамца из октобра 1992. године тражи се да ангажована лица остану још два дана на радовима, а документ је за команданта потписао Блажановић. Бранка Праљак, бранилац оптуженог Блажановића, питала је вјештака да ли је имао на увид документ да је захтјев 104. бригаде ХВО-а од 21. октобра 1992. године за ангажман логораша на радовима на првој линији одобрен од команде 106. бригаде ХВО-а, јер су у њиховој зони били објекти у којима су држани. Вјештак је одговорио да није имао увид у такав документ, али да нема ни документа да то није одобрено.

Одбране свих десет оптужених затражиле су од Суда БиХ да не прихвати налаз и мишљење вјештака, јер је документација, како су образложили, која је била доступна вјештаку редукована и није могао написати другачији налаз. За прогон српског становништва – убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим радњама почињеним у Орашју – оптужени су Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а, те војне и цивилне полиције у Орашју. Наставак суђења заказан је за 9. новембар, када почиње извођење доказа одбране.