Custom Linkovi

Срамно је што се више од три деценије чекало на подизање оптужнице за злочин у фочанском селу Јошаница у којем су на монструозан начин припадници такозване Армије БиХ 1992. године убили 56 српских цивила, рекао је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

-Припадници такозване Армије БиХ су на најмонструознији начин убили су 56 цивила на кућном прагу и то на велики православни празник Никољдан – рекао је Нуждић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Подсјетио је да су тада многи прослављали крсну славу.

-Никада не смије бити заборављено да је најмлађа жртва тог злочина била двогодишња Данка Тановић – рекао је Нуждић.

Многи од извршиоца тог злочина су преминули, каже Нуждић, и додаје да велики број породица жртава нису ни дочекале било какву сатисфакцију у виду правосудног процеса.

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 13 бивших команданата и војника тзв. Армије БиХ из Фоче и Вишеграда због ратног злочина који су починили над Србима у фочанском селу Горња Јошаница, на Никољдан 1992. године.

Оптужени су за убиства 56 српских цивила и рањавање још 10, од којих је најмлађа жртва имала само двије године, а најстарија скоро 90.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.