Специјално тужилаштво истражује учешће Црногораца у злочину над Србима у Чајничу

31.01.2022.

Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе потврдило је да је формирало предмет због основа сумње да су у ратном злочину против цивилног становништва у Чајничу учествовали и држављани Црне Горе, а у току је истрага.

Обавјештавамо вас да је у Специјалном државном тужилаштву формиран предмет поводом података и доказа достављених од Окружног јавног тужилаштва Требиње, а у вези догађаја који су се десили у току 1992. и 1993. године на подручју региона Буковице и постојања основа сумње да су у извршењу кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва учествовали држављани Црне Горе. Предмет се налази у фази извиђаја – саопштили су за портал РТЦГ из Специјалног државног тужилаштва.

Послједњих година било је више апела према институцијама Црне Горе да се испитају наводи о улози једног броја црногорских држављана који су 1993. године починили злочин у Чајничу.

Посебно је тражено да се испитају наводи у вези са ратним злочином над српским становништвом у селима Шапићи и Трпиње у општини Чајниче, који је почињен 14. фебруара 1993.

Податке о овом злочину црногорским институцијама доставили су тужиоци из БиХ, посебно из Требиња.

О злочинима у Чајничу у Скупштини Црне Горе говорио је својевремено лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, који је прије десетак година објелоданио и видео-запис злочина над Србима из Чајнича, који су починили црногорски држављани.

Надлежно Тужилаштво у Босни и Херцеговини, према извештајима тамошњих медија, располаже доказима да су у зверским ликвидацијама и тортури учествовала лица са подручја Буковице, у општини Пљевља.