Custom Linkovi

Србима који су страдали у нападу хрватских и муслиманских снага на 13 западнокрајишких општина 1995. године данас је служен помен у Цркви Благе Марије у фрушкогорском насељу Банстол.

Помен је организовао Савез крајишких удружења из Новог Сада, чији је предсједник Ранка Срдић Милић нагласила да су добро познате размјере злочина над Србима од 28. јула до 10. октобра 1995. године у тих 13 западнокрајишких општина.

“У Мркоњић Граду је била масовна гробница са 181 страдалим Србином. По другим мањим насељима тог подручја откривене су гробнице са још 186 убијених Срба”, рекла је Милићева.

Милићева је напоменула да званична статистика каже да је у том периоду на простору 13 западнокрајишких општина страдало 1.674 Срба војника и цивила, што никада не смије бити заборваљено.

Она је напоменула да је велика сила тада ударила на Србе, са свих старана су их притисли регуларна Хрватска војска, Хрватско вијеће одбране /ХВО/, Пети корпус тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, а имали су и помоћ НАТО пакта.

Према њеним ријечима, помени на страдања Срба у том периоду 1995. године обиљежавају се на многим стратиштима западне Крајине.

“Јуче је био на Клековачи, потом на Влашићу гдје су појединци из некадашње Армије БиХ покушали да спријече помен за 21 погинулог српског војника”, подсјетила је Милићева.

Помену су присуствовали представници завичајних удружења из некадашње Републике Српске Крајине /РСК/, као и оних која нису чланице Савеза, Представништва Републике Српске у Београду, Фонда за помоћ избјеглим и прогнаним Војводине, те избјегли Срби који данас живе у Србији.

Данашњи помен уприличен ја на Дан светих мученика јасеновачких који Српска православна црква обиљежава као славу, а помен је служио отац Синиша Хрвачевић.

Прије 25 година хрватске и муслиманске снаге напале су западнокрајишке општине Гламоч, Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Рипач /Бихаћ/, Купрес, Јајце, Кључ, Сански Мост, Крупу на Врбасу, Србобран /Доњи Вакуф/, Шипово и Мркоњић Град.