Custom Linkovi

Испред спомен-плоче у насељу Горњи Клакар у општини Брод служен је помен и одата почаст Војиславу Горановићу, који је на радном мјесту погинуо од артиљеријске гранате испаљене 16. септембра 1991. године са територије Хрватске.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радислав Кокић истакао је да је Горановић био прва цивилна жртва рата који се касније распламсао у БиХ. Евоцирајући сјећање на овај трагични догађај од прије 31 годину, Кокић је подсјетио да је са подручја Хрватске гранатирање српских села у Броду почело у ноћним часовима 15. на 16. септембар 1991. године, што се може сматрати терористичким чином.

„Атриљеријска ватра је утихнула у јутарњим часова када је пројектилом погођена циглана и тада је погинуо Војислав Горановић, технички директор предузећа“, рекао је Кокић. Према његовим ријечима, некадашња индустрија грађевинског материјала „Грамат“ била је фабрика гдје се производила цигла и грађевински материјал, и у то вријеме није било војске, ни било какве војне опреме. Он је додао је ово била најава да ће се десити Сијековац, Чардак, формирање логора за Србе, бомбардовање колоне цивила која се повлачила из Републике Српске Крајине.

Кокић је подсјетио да је Војислав Горановићу радио у предузећу „Ђуро Ђаковић“ у Славонском Броду, све до доласка ХДЗ-а на власт у Хрватској, када је почело протјеривање Срба. „Горановић је одлучио остати са својим народом, долази на ове просторе гдје је трагично настрадао на радном мјесту“, подсјетио је Кокић.