Custom Linkovi

Код Шаранове јаме на Велебиту у Хрватској данас је служен помен и кадиш /јеврејска молитва/ за око 40.000 жртава побијених у Другом свјетском рату на тој и осталим крашким локацијама Велебита у комплексу усташких концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг.

Помен је служио Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим, а кадиш главни рабин Луцијано Прелевић.

Након помена и кадиша положени су вијенци код централног споменика на Јадовну који је, захваљујући напорима Српског народног вијећа /СНВ/, у цијелости довршен, а девастирани дијелови обновљени.

Из СНВ-а је наведено да су се присутнима обратили потпредсједник Владе Хрватске Ања Шимпрага, Фрањо Хабулин из Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Огњен Краус из Координације јеврејских општина у Хрватској, Борис Милошевић из СНВ-а и изасланик предсједника Србије Веран Матић.

Тим поводом видео-продукција СНВ-а припремила је документарни видео-подсјетник на овај усташки логор смрти под називом „Дубине Велебита“, аутора Мартине Узелац.

Комплекс концлогора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под називом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких логора намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој Независној Држави Хрватској.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.