Custom Linkovi

На Папратној њиви, на старом макадамском путу Фоча-Калиновик, данас је обиљежено 28 година од страдања 42 српских бораца и цивила које су у засједи побили припадници муслиманске војске.

Осим споменика, на којем су уклесана имена страдалих, о овом злочину муслиманске војске и данас свједоче остаци војног камиона који је 20. септембра 1992. године, враћајући се из Калиновика за Миљевину, погођен са више ракетних бацача.

На камиону је било и доста цивила претходно избјеглих из Трнова. Најмлађа жртва био је Слободан Мастило, који је имао непуних 16 година, а заједно са њим погинуо је и његов четири године старији брат Душан. Смртно је страдало и шест жена.

Убијенима је данас код споменика на Папратној њиви служен парастос.

Драго Џилит из Трнова, који од 1992. године живи у Фочи, тог дана изгубио је сестру Драгану од 17 година и мајку Јованку стару 56 година.

– Из Трнова су избјегле у Калиновик, одакле су камионом пошле за Фочу гдје сам се ја тада налазио. Упали су у засједу, погођени су зољама и нико није преживио. Прошло је 28 година, а нико за овај злочин није одговарао – прича Џилит.

У Борачкој организацији Фоча наводе да су злочинци који су направили засједу добро знали да се на камиону превозе цивили.

– Никада није покренута истрага, јер се овај стравични злочин сматра нападом на војни камион, али су непријтељи добро знали да се на њему превозе цивили, да је камион ишао у Калиновик по избјеглице из Трнова. Нажалост, нико никада није одговарао за злочин – рекао је предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић.

Родбина и пријатељи погинулих, представници општина Фоча и Трново, делегације Борачке организације, Удружења ратних војних инвалида и Организације погинулих бораца положили су цвијеће и прислужили свијеће на споменик и на остатке камиона.