Kod spomen-obilježja u selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice u opštini Kotor Varoš danas je služen parastos za 16 Srba koje su na današnji dan prije 28 godina ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Parastos za ubijene članove porodica Serdar, Tepić i Bencuz služio je protojerej Stanoja Zeljković, a vijence kod spomen-obilježja položili su predsjednik opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš Miladin Savanović i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Njihova zajednička poruka bila je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih jer je počinjen nad nedužnim civilima.

Savanović je rekao da žrtve ovog zločina nikada ne smiju biti zaboravljene.

– Poznato je da je znatan broj neprijateljskih vojnika učestvovao u ovom napadu, a samo jedan čovjek je procesuiran. Apelujem na one koji dijele pravdu – da to čine na osnovu činjeničnog stanja i težine zločina, odnosno da adekvatno osude zločince – poručio je Savanović.

On je podsjetio da se svake godine na istom mjestu okupljaju da bi obilježili ovaj dan.

– Svaki put je ovaj dan jednako tužan i težak, ali ovdje smo da braću i sestre ne bismo zaboravili. Onome ko ne vidi svoju prošlost – piše se loša budućnost – napomenuo je Savanović.

Sakan je istakao da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima i da se treba sjećati žrtava, ali i svakog borca Vojske Republike Srpske.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Jelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, Ljubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Za zločin u Serdarima Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.