Случај Дрековић: Обновљене фасаде на објектима гдје је пала граната

20.07.2022.

На суђењу за ратне злочине над српским цивилима почињене на подручју Калиновика, свједок Тужилаштва БиХ изјавио је да су прије неколико година на више објеката, код мјеста гдје је 1995. године пала граната, обновљене фасаде.

Тужилаштво је свједока Драгана Церовину позвало у одговору на доказе одбране Рамиза Дрековића, некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ. Церовина је рекао да је ујутру 3. јуна 1995. отишао на линију, гдје је од везисте чуо за експлозију гранате и да је погинуло дијете из породице Копривица, а да су нека друга рањена. „Дошао сам након седам дана.

Има тај мали подзид, кажу да је спасио ту дјецу“, рекао је свједок. Он је навео да је 2006. године купио кафану, која је преко пута објекта гдје је пала граната. Истакао је да је на том и околним објектима било гелера, али да су им урађене фасаде уназад шест година. Церовина је устврдио да у том подручју није било војних објеката, преноси Бирн. Одбрана је приговорила на исказ свједока, наводећи да је у супротности са материјалним доказима. Свједок се није сложио са сугестијама браниоца Кадрије Колића да су војници спавали у хотелу и задрузи, као и да је хеликоптер слијетао на игралиште.

Церовина је као нетачну одбацио тврдњу браниоца да је дјевојка погинула на другој локацији. Дрековић је оптужен да је у периоду од 21. маја до 7. јуна 1995. наредио артиљеријским јединицама у мјесту Бјелимићи, општина Коњиц, неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику, у којима је једна 15-годишњакиња погинула, а неколико цивила рањено.

Вијеће планира да у наредном периоду изађе на мјесто догађаја, а наставак суђења биће накнадно одређен.