Custom Linkovi

С благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, 19. априла 2023. г. Г. отпочела је с радом редовна, годишња, седница Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у просторијама Патријаршије, у Београду.

Седницу је отворио председник Одбора, Њ. П. Епископ Пакрачко-славонски г. Јован, излагањем о историјату, циљевима и постигнутим резултатима у раду Одбора током претходне три године, након избијања пандемије корона вируса. Присутни чланови Одбора, Њ. П. Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије и г. Милојко Будимир, као и гости из Музеја жртава геноцид (директор, г. Дејан Ристић), Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица (в. д. директора, г. Виктор Нуждић и г. Драгослав Илић) и Института за савремену историју (виши научни сарадник, др Милан Гулић), информисани су и о најновијим дешавањима у региону и иностранству у погледу изучавања и неговања сећања на страдања током Другог светског рата, с посебним освртом на почињени геноцид над Србима од стране Независне Државе Хрватске.

Јасеновац

Седница је била прилика и да представници научних и институција културе Републике Србије и Републике Српске изнесу досадашње резулате свог рада али и укажу на изазове с којима су се суочавали у претходном периоду.

Након двочасовног рада, седница је закључена позивом председника Одбора да се предстојеће обележавање Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма (22. април) обележи достојно, одговорно и примерено страдању и отпору свих недужних жртава концентрационог и логора смрти у Јасеновцу. Такође, истакао је потребу за даљим радом и напорима у домену институционализовања и интернационализације истраживања и неговања сећања на геноциде почињене над српским, јеврејским и ромским народом од стране Независне Државе Хрватске.

Вијест преузета са ФБ странице Jasenovac-info: Одбор за Јасеновац САС СПЦ