Custom Linkovi

У Горњој Јошаници код Фоче данас је служен парастос за 73 српских мјештана, који су погинули у протеклом грађанском рату, од којих је 56 звјерски убила муслиманска војска из Горажда на Никољдан, 19. децембра 1992. године.

Годишњица најмасовнијег страдања српских цивила на подручју Горњег Подриња у посљедњем рату обиљежава се у мају, када се прославља Љетни Никољдан, а ове године и на дан Светих Ћирила и Методија, којима је посвећена новоизграђена црква јошаничких мученика.

На Никољдан 1992. године, на дан када је требало да сломе крсни колач, мучењем и одсијецањем дијелова тијела убијено је 56 мјештана десет јошаничких заселака, међу којима је било више стараца, 21 жена и троје дјеце – двогодишња Данка Тановић, Драгана Вишњић од десет година и њен три године млађи брат Дражен.

Преживјели Јошаничани, њихова родбина и пријатељи још једном су послали поруку да се ово језиво страдање никада неће заборавити, али и да се никада неће одустати од захтјева да се злочинци казне.

Душанка Лаловић, тада Вишњић, једна је од ријетких преживјелих из фамилије Вишњић у којој је погинуло 16 чланова. Њена очекивања су да сви починиоци овог страшног злочина у Јошаници коначно одговорају за злочин.

“Не желим да плачем, сузе остављам њима, јер је коначно дошло вријеме да њих стигну моје сузе и свих нас из Јошанице”, рекла је Душанка.

Предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић нагласио је да је одавно познато ко су и налогодавци и извршиоци злочина у Јошаници.

“Зна се и ко је кога тачно убио, појединачно, међутим мјештани који знају те људе кажу да се шетају и по Фочи. То је велики пропуст Тужилаштва које ништа не предузима”, рекао је Станковић.

У обраћању окупљенима код споменика погинулим мјештанима, начелник општине Радисав Машић питао је да ли онај злочинац који је убио малу Данку, брата и сестру Дражена и Драгану, има своју дјецу и да ли се, када помилује своје дијете, сјети и дјетета које је овдје немилосрдно убио.

“Да ли се сјети и да ли може да спава? Вјерујемо у Божију правду која ће их сигурно стићи, а у ову другу све мање имамо наде, али никада нећемо престати да је тражимо. То је наше право и ако мислимо да истрајемо као Срби на овим просторима на то право никада не смијемо заборавити”, поручио је Машић.

Он је нагласио да се због будућности свих који живе у БиХ злочинци морају казнити.

Након парастоса код споменика погинулим Јошаничанима служен је и помен у Цркви Светих Ћирила и Методија, која је почела да се гради 2015. године.

Свештеник Никола Ковач каже да је 80 одсто радова на цркви завршено и да се чека постављање иконостаса који је већ израђен.

“Захваљујући Господу Богу, добром народу и свим приложницима, за кратко вријеме смо успјели да подигнемо храм из темеља. У току су радови на завршетку пода, имамо иконостас и чекамо да га поставимо, тако да се надамо да ће у што скорије вријеме бити освештан”, рекао је Ковач.

Из Тужилаштва БиХ Срни је у децембру прошле године одговорено да је предмет “Јошаница” у раду у Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

“Спроведен је велики број истражних радњи, саслушан велики број свједока, али има још доста активности које треба извршити. Рад на предмету се наставља”, рекао је тада Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.