Custom Linkovi

Припадници СИПА привели су на подручју Новог Града, Приједора и Костајнице девет лица због сумње да су током 1992. године починили ратни злочин на подручју Новог Града.

Након криминалистичке обраде биће предати Тужилаштву БиХ.

Хапшење осуђују у организацијама проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата.

– Свједоци смо да Агенција за истраге и заштиту ради директно на хапшењу и протјеривању Срба и жели да одговарају за недјела за која нема доказа. У Федерацији БиХ генерали, под чијим вођством су биле злогласне војне формације као одред Ел Муџахид, буду ослобођени за недјела која су, уз многбројне свједоке, доказана – истиче Немања Старчевић, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Нови Град.

Породица ухапшене браће Богдана и Жарка Граба, у селу Јошавка код Новог Града, екипу РТРС-а дочекала је у шоку и страху. Отац ухапшене браће, Милан Граб, каже да су му синове прије зоре ухапсили и одвели у Сарајево.

– Ми нисмо крволоци, нисмо никоме зло нанијели… Ко је њих оптужио и на основу чега не знам. Ваљда ће то Суд утврдити ако буде правде, али тешко – каже Граб.

Из Тужилаштва саопштавају да је деветоро ухапшених осумњичено да су 1992. године у Новом Граду, наводно, починили злочин против човјечности. Не саопштавају имена ухапшених.

– Особе које су под истрагом Тужилаштва БиХ осумњичени су да су као припадници Војне полиције Војске Републике Српске, починили ратне злочине над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Новог Града 1992. године, а који се односи на убиства више особа, те незаконито заточење и злочине над више стотина особа у логору Ватрогасни дом – наводи Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва.

Ово је наставак спровођења селективне правде, по којој су за злочине одговорни само Срби, поручују из Борачке организације Нови Град. Кажу, заштитиће права својих сабораца и њихових породица.

Јасно је да се наставља хајка на Србе, који су без икаквог повода и доказа оптужени за злочине у сваком мјесту и општини, истиче Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина. С друге стране, каже, за српске жртве нико не мари.

– Овдје је јасна пројекција. Видимо и посљедњу одлуку Суда БиХ у предмету Махмуљин, гдје они једноставно траже начин да амнестирају и сам врх СДА и војно и политичко руководство од одговорности за злочине почињене над српским народом. То је заиста недопустиво и непримјерено – поручује Којић.

Из Републике Српске поручују да неће дозволити да историју пишу правосудне институције БиХ.