Custom Linkovi

Апелационо веће Врховног суда Федерације БиХ потврдило је пресуду Кантоналног суда у Сарајеву којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима на Казанима.

Пресудом Кантоналног суда у Сарајеву од 3. новембра 2021. године Бејтић је ослобођен оптужби да је починио ратни злочин против цивилног српског становништва.

Против ове пресуде Тужилаштво Кантона Сарајево уложило је жалбу због битне повреде одредаба кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, са предлогом укидања пресуде и враћања предмета првостепеном суду на поновно суђење.

Врховни суд ФБиХ одбацио је жалбу као неосновану, те потврдио пресуду Кантоналног суда у Сарајеву, пише Бирн.

У оптужници се наводи да је Бејтић, као припадник Десете брдске бригаде Армије БиХ, 1993. године учествовао у премлаћивању Ергина Николића и Душка Јовановића, након чега их је са групом војника и Мушаном Топаловићем Цацом одвезао на локалитет Богушевца, где су у земуници наставили злостављање, а потом их убили.

Оптужен је био и да је, између осталог, 25. децембра 1992. убио Зорана Вучуревића на Казанима.

Бејтићев бранилац Русмир Каркин подсјећа да је суђење у овоме предмету трајало дуже од 20 година и да је ово четврта ослобађајућа пресуда.

Бејтић је 2006. био осуђен на 14 и по година затвора за злочине почињене на Казанима, али је та пресуда укинута.

Потом је у два наврата ослобођен оптужбе, али су и те одлуке укинуте.

Врховни суд је сваки пут укидао пресуде Кантоналног суда и указивао на битне повреде одбредаба кривичног поступка.

На ову пресуду не постоји могућност жалбе.

Извор: Политика

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.