Custom Linkovi

Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, другостепеном пресудом Суда БиХ правоснажно је осуђен на осам година затвора, због ратних злочине почињених над Србима на подручју Возуће и Завидовића 1995. године.

Махмуљин је осуђен јер, као командат, није спријечио злочине припадника одреда „Ел муџахедин“ над заробљеним војницима Војске Републике Српске, цивилима као и припадницима санитетског особља на подручју Возуће и Завидовића.

Приликом изрицања пресуде Суд БиХ је примјењивао закон бивше СР Југославије.

Он је првостепеном пресудом био осуђен на 10 година затвора. Одлуком Апелационог вијећа Суда БиХ у новембру 2021. године поништена је првостепена пресуда Махмуљину , па је коначна одлука прослијеђена на одлучивање другостепеном вијећу.

У другостепеном поступку, Тужилаштво је тражило већу казну некадашњем команданту Трећег корпуса, док је одбрана затражила ослобађање или ново суђење.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовјечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима.

Одбрана је затражила ослобађање или укидање пресуде.

Суд БиХ је донио другостепену пресуду шест година од почетка судског процеса и више од 25 година послије злочина почињених над цивилима српске националности и заробљеним припадницима Војске Српске на подручју Завидовића и Возуће.

Суђење Махмуљину, оптуженом да није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника Одреда „Ел Муџахедин“ на подручју Возуће и Завидовића, почело је у марту 2016. године. Према оптужници, припадници Одреда су у периоду од јула до септембра 1995. убили најмање 55 заробљених припадника Војске Републике Српске.

Оптужница је Сакиба Махмуљина теретила да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, ратни злочин против рањеника и болесника и ратни злочин против цивилног становништва.