„Република Српска нема алтернативу“

02.12.2022.

Република Српска је посљедња одбрана српског народа од физичког уништења и она нема алтернативу, поручили су учесници трибине под називом „Цијена добијања и опстанка Републике Српске“ коју је вечерас на Правном факултету Универзитета у Београду организовао београдски „Клуб за друштвене односе“.

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић рекао је да је Хашки трибунал био пројекат за сатанизовање комплетног српског народа са једним јединим циљем, а то је да се доведе у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику.

Говорећи о дискриминацији која је вођена у односу на српске жртве, Којић је истакао да је Хашки трибунал својим радом од жртве правио злочинце, а од злочинаца жртве, зато што није на адекватан начин процесуирао злочине, а у случају српских жртава, није задовољио правду.

– Очигледно је да су они били у служби истих тих који су проводили спиновање према којем су Срби искључиви злочинци, односно међународне заједнице – Запада, јер међународна заједница пројектовањем Хашког трибунала и правосуђа БиХ, жели да опере своје крваве руке и учешће у рату у БиХ, али и у читавој бившој Југославији – рекао је Којић.

Истичући да се не може на такав начин довести у питање легитимитет Републике Српске, Којић је поручио да адекватан одговор јесте доказивање истине базиране искључиво на чињеницама и вансудским механизмима утврђивања чињеница.

– Свијет се мијења и доћи ће вријеме када ће та истраживања имати употребну вриједност не само у домаћој, већ и у свјетској јавности. Управо на тај начин бранимо нашу светињу – нашу Републику Српску, јер оно што јесте суштина и главна порука, то је да Република Српска нема алтернативу, јер је створена на 35.042 жртве – рекао је Којић.

О историјским претпоставкама настанка Републике Српске говорио је професор Филозофског факултета Универзитета у Београду Милош Ковић, који је истакао да је Република Српска та државна структура унутар БиХ, посљедња одбрана „остатка остатака“ једног некада већинског народа у БиХ.

Ковић је истакао да је из слиједа историјских догађаја који се понављају од 13. вијека јасно да Република Српска представља самоодбрану српског народа и његове биолошке супстанце од физичког уништења.

– Ми то знамо, видимо, осећамо, а неки од нас су то и искусили – постоји намера да српски народ буде уништен физички, да буде протеран, односно асимилован у друге народе и управо је наше време то потврдило – рекао је Ковић.

Новинар и политиколог Никола Јовић је говорећи о Републици Српској у савременим политичким приликама, нарочито у контексту међународних односа, односно новонастале ситуације са ратом у Украјини, те о положају српског фактора на Балкану, оцијенио да је уједињење Републике Српске са Србијом неминовност у будућности.

Јовић је указао да БиХ не може да функционише као држава, нарочито не на овакав начин непоштовањем Дејтонског мировног споразума и истовременим оптуживањем за непоштовање онога ко штити слово тог споразума – Републике Српске.

– Правда, право и закони и истина су на нашој страни, а ако ће други фактори и чиниоци да иду као унитаризацији БиХ, наш одговор може бити да идемо у уједињење са Србијом, као што би и хрватски фактор под притиском мајоризације од Бошњака, сигурно тежио да буде интегрисан у саставу хрватске државе, а не фактор другог реда у бошњачкој БиХ – рекао је Јовић.

Он је подсјетио на то да није ни руски фактор у Украјини, нити српски у БиХ започео рат, нити покушао да се отцијепи и припоји матичној држави, него су, због непоштовања њихових елементарних права и покушаја да се утопе у новонасталу државу и постану грађани другог реда, дали јасан одговор – како би се изборили за свој нормалан начин живота.

Уредник портала „banjaluka.net“ Александар Стојановић истакао је да је важно да прије свега млади људи у Београду чују о Републици Српској из прве руке, како нове генерације не би усвојиле лажне наративе Сарајева, који се пласирају кроз медије.

– Нажалост, имали смо и у Београду неке појаве гдје се прихвата наратив који долази махом из Сарајева и из свјетских медија. Срби у БиХ су сатанизовани од рата до данас, кроз паушалне оцјене и полуистине које су заправо најопасније – рекао је Стојановић.

Он је истакао да је Република Српска приказивана кроз мејнстрим медије као негативна појава и некаква „геноцидна“ творевина, а Срби представљани на лош начин, и такво извјештавање утицало је на лоше прилике и у Републици Српској изазивајући подјеле.

– Та медијска слика која је створена отежава нам и политичку и правну и сваку другу борбу, јер су се на основу те медијске слике и тих медијских ратова који су вођени против Републике Српске, губиле неке битке и на међународном и на унутрашњем плану – рекао је Стојановић.