Реакција БОРС-а на ослобађање Викића и осталих

21.04.2022.

Ослобађујућа пресуда Драгана Викићу и осталима је само још један доказ у низу да је правосуђе дотакло дно, да нема правде и да је једној страни у овој БиХ предодређено да буде једини кривац за све што се десило у последњем рату.

Истакао је то за „Глас“ предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске (БОРС) Александар Савић, реагујући на првостепену пресуду Суда БиХ којом су бивши командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић, тадашњи помоћник министра унутрашњих послова Јусуф Пушин, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, ослобођени оптужби за убиство припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.

– Да ли је могуће? Да ли је могуће да један народ има колективну кривицу за оно што није урадио? Да ли је један народ крив јер је тражио слободу и равноправност? – упитао је Савић.

Сматра и да би најбоље било да пресуде свима који живе у Српској.

– Дајте нам те казне, па да једном завршимо и са овим. Ово је права агонија и Суда и тих судских извршилаца. Дубоко сам разочаран као човјек јер је јасно да наши људи морају бити пресуђени, а друга страна ослобађана – рекао је Савић.

Викића и остале оптужница терети да су, као припадници полицијских и безбједносних структура, у вријеме оружаног сукоба између такозване Армије БиХ и Територијалне одбране и резервног састава ЈНА, која је била под контролом Војске Републике Српске у априлу 1992. године знали и били информисани о заробљавању осам војника.

Према оптужници, заробљеници су уз Викићево знање спроведени у подрум Дома, а потом у Велики парк, гдје су их, након претходног малтретирања, оптужени Узуновић звани „Шок“ и Човчић звани „Рогатица“ с њима познатим лицима, међу којима су били Неџад Херенда и Нермин Јусић, убили пуцајући из ватреног оружја.