Custom Linkovi

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić ocijenila je kao neprimjereno malu kaznu Suda BiH od 10 godina zatvora komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad Srbima u Zavidovićima i Vozući 1995. godine, te napomenula da su u mudžahedinskom kampu zarobljene Srpkinje višestruko silovane, a zbog zastrašivanja nisu svjedočile.

Ove žene su trebale da izađu i da svjedoče na Sudu BiH, međutim, u mjestima koja graniče sa FBiH dolaze ljudi iz tog entiteta i prijete ženama, koje i danas u miru, ali u strahu ne smiju da izađu i svjedoče jer nisu zaštićene od zlikovaca koji dolaze iz FBiH – istakla je Rajilićeva.

Rajilićeva je rekla da, osim za Vozuću, postoje i drugi slični slučajevi zastrašivanja srpskih žena koje su preživjele golgotu da svjedoče, jer Sud i Tužilaštvo BiH ništa ne čine da ih zaštite.

Ona je istakla da je Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske nezadovoljno kaznom Mahmuljinu, te da se nada da će u drugostepenoj presudi kazna biti uvećana bar još za dva puta, iako bi trebalo da mu bude izrečena doživotna kazna zatvora, ako već ne postoji smrtna kazna u BiH.

– Sud BiH ovim po stoti put potvrđuje da radi protiv srpskih žrtava rata. Neprihvatljivo je da se Mahmuljin osudi na 10 godina zatvora, jer su silovane Srpkinje u kampu mudžahedina u Gostoviću, 30 srpskih sela je spaljeno, mudžahedini su ritualno odsijecali srpske glave na tom području – rekla je Rajilićeva Srni.

Ona je rekla da Sud BiH još jednom pokazuje da ima dvostruke aršine, jer su za mnogo manje zločine Srbi osuđivani na 15 i 20 godina zatvora.

Kada je riječ o zločinima nad Srbima, kaže Rajilićeva, „Bošnjaci mogu da rade šta hoće, niko im ne može ništa, mogu i lažno da svjedoče“.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Mudžahedini iz odreda „El mudžahedin“, pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da ljube odsječene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni Film „Ljubi brata“.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija „Islamske države“, uz masovno ritualno odsijecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine. Decenijama poslije su uslijedili brojni teroristički napadi na tlu Evrope.