Custom Linkovi

Апел Института за нестала лица БиХ, а поводом обиљежавања Међународног дана људских права, да сви они који имају сазнања о евентуалним гробницама из протеклог рата да прекину ћутање и тако окончају и вишегодишњу агонију породица несталих, ново је бацање прашине у очи породицама српских жртава.

Каже ово за “Глас Српске” Радојка Филиповић из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, општина Братунац.

– Толике године су прошле од рата и они сада као апелују да се прекине ћутање. То је срамотно, а поготово јер је то урађено на дан људских права. Они у ствари годинама свјесно избјегавају да било шта ураде по питању проналажења несталих српских жртава – каже Филиповићева.

Према њеним ријечима, Институт за нестала ливца БиХ, на овај начин жели прикрити свој нерад у протеклом периоду.

– Ништа се до сада није урадило, тако да се и данас ништа не зна о 1.652 лица српске националности, несталих у протеклом грађанском рату. Овај Институт је формиран како би се радило на проналажењу само несталих Бошњака. При томе се заборављају сви злочини почињени над српским цивилима, а што опет нама онемогућава да дођемо до правде, проналажењу одговорних за ове злочине и њихово процесуирање. Јер, без тијела, нема ни судског поступка – истакла је Филиповићева додајући да овај Институт још од 2013. године није пронашао ниједно нестало лице са братуначке општине, а што би сигурно бацило и другу слику на дешавања у подрињском крају.

Поводом Међународног дана људских права, који је обиљежен у петак 10. децембра, из Института за нестала лица БиХ су навели да хиљаде чланова породица још живи у потпуној неизвјесности, заустављени у времену у којем су нестали њихови најмилији и без икаквих сазнања о томе како су умрли и гдје су њихови посмртни остаци.