Custom Linkovi

У Бањалуци је вечерас одржана промоција монографије Друге оклопне бригаде Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/, чији су аутори више старјешина ове јединице одликоване Медаљом Петра Мркоњића, у којој је сублимирано све оно што је бригада радила током рата у борби за слободу српског народа и стварању Српске.

Пензионисани пуковник ВРС и један од команданата ове јединице Мико Шкорић рекао је новинарима да је ова бригада настала од три цјелине – од Школског центра оклопних јединица, Наставног центра за обуку возача и војног полигона „Мањача“, те да је као новоформирана добила задатак извођења борбених дејстава у склопу акције „Коридор 92“.

Он је навео да је након ослобођења Брода бригада додјељена у зону одговорности оперативне групе Добој, гдје се завршава и формирање Друге оклопне бригаде, која ће дејствовати на широком подручију од Требаве, добојског дијела Озрена, Теслића, до планине Вучијак.

„Кад год је била јача непријатељска офанзива ту су се појављивали тенкови ове бригаде, дијелови њених јединица, са успјешним рјешавањем задатака. Тако смо постали бригада од повјерења“, нагласио је Шкорић.

Он је навео да током рата из састава ове бригаде погинуло 85 бораца, један се води као нестао, док је њих 345 теже или лакше рањено.

Виктор Нуждић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је издавач ове монографије, рекао је да је ово значајно дјело за културу памћења и да је важност ове монографије у томе што ће будуће генерације моћи сазнати истину о херојству ВРС.

Он је навео да се Центар у протеклих 10 година активно бави издавачком дјелатношћу, гдје је фокус на жртвама Одбрамбено отаџбинског рата и на херојству припадника ВРС, додајући да ова монографија има више од 400 странице, а њени аутори су 10 официра, некадаших старјешина те бригаде.

Извор: Срна